شادی در واقع مجموع کیفیت دو احساس درونی ما است، یکی حس رضایت ما و دیگری کیفیت احساسات خوبی است که در طول زندگی دریافت می کنیم، که هر دوی اینها منجر به شادی میشوند و هردو پدیده های نسبتا پایداری در زندگی هر فرد هستند.
زندگی ما ممکن است تغییر کند و خلق و خوی ما شاید مدام در نوسان باشد، اما احساس شادی به صورت ژنتیکی پایدارتر از هر حس دیگری عمل می کند. پس خبر خوب این است که با تلاش مداوم می توان در این مورد تعادل برقرار کرد.
فواید شادی در زندگی
تحقیقات انجام گرفته در زمینه شادی ثابت کرده اند که یکی از عوامل مهم افسردگی در جوامع امروزی شاد نبودن افراد است. بر اساس این تحقیقات شناخت های نادرست مانعی برای شادی در جامعه است. و باعث می شود شادی در جامعه به طور گسترده نهادینه نشود در نتیجه برای شاد بودن و گسترش شادی در جامعه لازم است افراد دیدگاه نظری مناسبی در این خصوص داشته باشند.
بدون شک برداشت و احساس خوب فرد از زندگی باعث ایجاد شادی می شود اما این احساس بیشتر از عوامل بیرونی مانند وضعیت جامعه و فرهنگ نشات می گیرد و به عوامل درونی زیاد وابسته نیست در نتیجه در این زمینه می توان دیدگاه فرد محور و دیدگاه جامعه محور را نام برد.
دیدگاه فرد محور مربوط به عوامل درونی یعنی جنبه های روان شناختی، زیست شناختی و اخلاقی است و دیدگاه جامعه محور مربوط به عوامل بیرونی یعنی وضع جامعه و فرهنگ و … است.
در بیان فواید شادی می توان گفت بشر برای دستیابی به لذت و کاهش رنج همواره سعی کرده است رنج و غم را از بین ببرد و شادی و لذت را تجربه کند چون تجربه شادی باعث اندیشه شاد می شود.
اولین آرا اندیشمندان فلسفی در مورد شادی و کاهش رنج بوده است و در این خصوص نظریه های زیادی را برای زندگی و جامعه شاد ارائه داده اند و هر کدام از این نظریه ها متناسب با جوامع و شرایط و زمان خاص خود بوجود آمده اند.
امروزه مطالعات شادی بیشتر در قلمرو علم روانشناسی قرار دارد و اکنون شادی از موضوعات بسیار جذابی است که علاوه بر مردم، محققان زیادی نیز آن را بررسی می کنند.
مطالعات علوم اجتماعی نیز در زمینه جامعه شناسی به شکل گیری موضوع شادی و مطالعات آن در این حوزه، بسیار کمک کرده است.
شما توانایی این را دارید که کیفیت، چگونگی و میزان شادی تان را در اختیار خودتان بگیرید و عملکردی متناسب با آن داشته باشید. می توانید عاداتی بلند مدت در زندگی تان ایجاد کنید، عاداتی که زندگی و روز های رضایت بخش تر، کامل تر و شاد تری را برای تان به ارمغان بیاورند.
راه های کاربردی برای شاد زیستن
به داشته های خود توجه کنید:
بیشتر انسان ها اکثرا ذهن خود را معطوف نداشته های خود می کنند. و بر روی داشته ها و نعمت های فراوان چشم خود را می بندند. باید به این فکر کنید که برخی از افراد با زندگی پایین تر از سطح زندگی شما شاد تر هستند. آنها بیشتر بر روی حال تمرکز می کنند و از نعمت های اکنون لذت می برند. پس اگر زمانی دوباره دست به شکایت و گله از زندگی و شرایط زندگی خود زدید لحظه ای به این افراد فکر کنید.
از شکست نترسید:
بعد از شکست خوردن خودتان را سرزنش نکنید با این دیدگاه به شکست نگاه کنید که، شکست می تواند راهی برای بهتر شدن و پیشرفت باشد. اگر شکست نخورید نقاط ضعف خود را چگونه می توانید پیدا کنید؟ بهتر است به جای غم و اندوه شکست را با رشد جایگزین کنید و احساسات منفی را کنار بگذارید. زیرا داشتن این احساسات منفی کمکی به شما نمی کند.
موفقیت های کوچک خود را ببینید:
موفقیت های کوچک در زندگی اگر ادامه پیدا کنند دیگر کوچک نیستند و نتایج بزرگی به همراه دارد. اگر با اندکی تامل به زندگی خود نگاه کنید می بینید موفقیت های کوچک زیادی روزانه وجود دارد. موفقیت های بزرگ یک شبه اتفاق نمی افتد در اثر تکرار موفقیت های کوچک به مرور موفقیت های بزرگ شکل می گیرد. این همان اثر مرکب است.
فعالیت هایی را انجام دهید که از آن لذت می برید:
واقعیت این است که باید به فشارها و توقعات بی جای دیگران و جامعه اهمیت کمتری بدهید. و کارهایی را اولویت بدانید که از انجام آن لذت می برید. علم ثابت کرده اگر کارها و فعالیت هایی را انتخاب کنید که از انجام آن لذت می برید حس شادی و خوشحالی بیشتری خواهید داشت.
مثبت اندیش باشید:
منفی بافی و داشتن افکار مسموم به مرور زمان شادی شما را می گیرد. بیشتر افراد منفی حتی خودشان خبر ندارند در این دام افتاده اند و زندگی شان تا مرز نابودی پیش می رود. تنها راه غلبه بر افکار منفی داشتن باورهای مثبت است که می تواند درمانی برای استرس و اضطراب باشد.
اطرافیان خود را عاقلانه انتخاب کنید:
افراد مثبت اندیش معمولا در زندگی شخص یا کاری و روابط اجتماعی خود موفق تر عمل می کنند. باید گفت که دوستی و معاشرت با این افراد شادی شما را در زندگی بیشتر میکند. مصاحبت و همنشینی با افراد مثبت و الهام بخش زندگی شما و دیدگاه تان را هم متحول خواهد کرد. افراد خوش بین و مثبت اندیش از توانایی ها و مهارت های خود برای مقابله با چالشهای زندگی استفاده میکنند و غرغر نمی کنند.
از یکنواختی خارج شوید:
داشتن روند یکنواخت احساس شادی را کاهش می دهد و حس خسته بودن را القا می کند. باید سعی کنید در انجام کارهای خود ابتکار به خرج دهید و با جسارت و شجاعت توانایی ها و استعداد های خود را کشف کنید. اگر مردم با موفقیت های شما آشنا شوند قطعاً می دانند که شما در چه کارهایی مهارت و توانایی دارید اما باید در این بین مواظب حس غرور خود باشید.
لبخند بزنید:
زمانی که می خندید احساس بهتری دارید که از نظر علمی هم ثابت شده که با خندیدن ماده شیمیایی به نام اندروفین ایجاد می شود که به صورت مستقیم بر روی احساسات ما تاثیر می گذارد و باعث می شود حال بهتری داشته باشیم.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی آنلاین یا حضوری می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران