بی قراری روانی حرکتی یا آژیتاسیون به احساس برانگیختگی، اذیت، بی قراری یا عصبی بودن گفته می شود. آژیتاسیون بیان فیزیکی اضطراب و تنش روانی است. افراد مبتلا به آژیتاسیون یا بی قراری روانی-حرکتی، حرکاتی انجام می دهند که هیچ هدفی به دنبال ندارد.
ژیتاسیون یا بی قراری روانی حرکتی در پزشکی، احساس تنش و بی قراری درونی است. وقتی این اتفاق می افتد، ممکن است به راحتی آزرده شوید یا احساس کنید که باید راه بروید یا حرکت کنید. این احساس در شرایط عادی زمانی ایجاد می شود که تحت استرس زیادی هستید، و این طبیعی است. اما گاهی اوقات، یک مشکل پزشکی با روانپزشکی می تواند باعث این حالت شود.
علائم بی قراری روانی حرکتی چیست؟
افراد مبتلا به آژیتاسیون یا بی قراری روانی-حرکتی روانی، نمی توانند بیحرکت یا آرام بمانند. این افراد از حرکات بدنی شان برای آزاد کردن تنش و اضطراب استفاده می کنند. اگر به بی قراری روانی حرکتی مبتلا باشید احتمالا اغلب بی قرارید، سریع حرکت می کنید یا حرکاتی انجام می دهید که بی اختیار و بی هدف هستند. شایع ترین نشانه های آژیتاسیون یا بی قراری روانی-حرکتی عبارتند از:
دیسترس هیجانی یا پریشانی
بی قراری
ضربه زدن مکرر به چیز ها
شروع و اتمام ناگهانی کار ها
به خود پیچیدن
قدم زدن
فشردن دست ها
تند صحبت کردن
تفکر سریع
ازدحام افکار
حرکت دادن بی دلیل اشیاء
افرادی که به آژیتاسیون یا بیقراری روانی-حرکتی روانی مبتلا هستند مجموعه ای از رفتار ها را از خود نشان می دهند، از جمله:
طی کردن مکرر یک مسیر در اتاق
در آوردن لباس و دوباره پوشیدن آن
پیچ و تاب دادن دست ها
ضربه زدن به زمین با پا
ضرب گرفتن با انگشتان دست روی هر سطحی
برداشتن و حرکت دادن بی دلیل اشیاء در اتاق
در حالت شدید، آژیتاسیون یا بی قراری روانی-حرکتی روانی می تواند منجر به آسیب به خود شود، به این صورت که افراد پوست کنار لب، ناخن ها، یا دیگر بخش های بدن را آنقدر می جوند یا میکنند که شروع به خون ریزی می کند.
دلایل شایع بروز بی قراری روانی حرکتی
استرس
افسردگی
اختلالات اضطرابی
ترس از مکان بسته
زوال عقل
ترک مواد مخدر
حملات وحشت زدگی
اثرات داروهای ضد روانپریشی
احساس بیماری
خستگی زیاد
غم و اندوه
پژوهشگران همچنین رابطه ای میان آکاتیزیا یا بیقراری حرکتی و آژیتاسیون یا بیقراری روانی-حرکتی در افراد مبتلا به آسیب تروماتیک مغزی (TBI) یافته اند. آکاتیزیا یا بیقراری حرکتی اختلالی حرکتی است که مشخصه اصلی آن بی قراری است.
نحوه تشخیص آژیتاسیون
برای شناسایی علت اصلی بی قراری، پزشک احتمالاً با پرسیدن سوالاتی در مورد علائم، سابقه پزشکی و سبک زندگی شروع میکند. اگر مشکوک شود که شما یک بیماری زمینهای سلامت روان دارید، ممکن است شما را برای ارزیابی به یک فوق تخصص مغز و اعصاب یا روانپزشک ارجاع دهد. اگر هم این احتمال را بدهد که شما یک مشکل فیزیکی زمینه ای دارید، احتمالا یک یا چند آزمایش تشخیصی تجویز میکند. این آزمایشات به طور معمول شامل موارد زیر هستند:
آزمایش خون برای بررسی تعادل هورمونی
گرفتن مایع نخاعی
آزمایش ادرار
سیتیاسکن
درمان بی قراری حرکتی ناشی از استرس
تمرینات تنفسی
یوگا
مراقبه و مدیتیشن
تنفس عمیق و مدیتیشن می تواند به بازگرداندن حس آرامش کمک کند. ورزش و شرکت در فعالیت هایی که از آن لذت می برید نیز میتواند استرس را کاهش دهد.
در صورتی که این تکنیک ها نتوانند شما را تسکین دهند، ممکن است پزشک شما را به یک رواندرمانگر ارجاع دهد. در آژیتاسیون در روانشناسی، شما باید برای شناسایی و محدود کردن تماس خود با چیز هایی که باعث استرس شما می شوند، اقدامات لازم را انجام دهید.
درمان بی قراری روانی حرکتی ناشی از عدم سلامت روان
اگر اضطراب یا اختلال خلقی به عنوان علت آژیتاسیون روانی – حرکتی تشخیص داده شود، پزشک ممکن است دارو ها، مشاوره با روان درمانگر یا ترکیبی از هر دو را برای درمان توصیه کند.
در ملاقات با روان درمانگر، در طول هر جلسه درمانی، در مورد علائم خود صحبت می کنید و به کمک او استراتژی هایی برای مقابله با آنها پیدا می کنید.
دارو هایی که برای این مشکل تجویز می گردد متفاوت هستند. هالوپریدول و لورازپام پرمصرف ترین دارو هایی هستند که برای بی قراری استفاده می شوند. با این حال، در درمان بی قراری حاد باید ابتدا دارو های آنتیسایکوتیک آتیپیک مانند ریسپریدون، زیپراسیدون و اولانزاپین با یا بدون بنزودیازپین ها مورد توجه قرار گیرند.
در نظر داشته باشید که ورزش و ریلکسیشن نیز از جمله درمان های کمکی بسیار موثر در درمان آژیتاسیون ناشی از اختلال در سلامت روان هستند.
درمان بی قراری روانی حرکتی ناشی از تومور مغزی
چنانچه متخصص وجود تومور مغزی را در شما تشخیص دهد، برنامه درمانی به نوع، اندازه و محل آن بستگی دارد. در این مورد باید بدون شک تحت نظر متخصص مغز و اعصاب قرار بگیرید. احتمالا شیمی درمانی، رادیوتراپی و یا جراحی، بخشی از روند درمان شما است.
بی قراری روانی حرکتی ناشی از عدم تعادل هورمونی
اگر علت بی قراری عدم تعادل هورمونی باشد، پزشک ممکن است درمان جایگزین هورمونی یا دارو هایی که هورمون های شما را تعدیل می کنند تجویز کند. به طور معمول، علت این عارضه، کم کاری تیروئید است که برای درمان آن دارو های تیروئیدی تجویز می شوند. همچنین اگر اختلال مربوط به هورمون های جنسی باشد، متخصص دارو های لازم را برای ایجاد تعادل هورمونی تجویز می کند.
ارتباط اختلال دو قطبی و آژیتاسیون
آژیتاسیون یکی از علائم شایع اختلال دو قطبی است . افراد مبتلا به اختلال دو قطبی معمولا سه مرحله مختلف را تجربه می کنند ، شیدایی ، ترکیبی و افسردگی . آژیتاسیون معمولا در مرحله شیدایی دیده می شود ولی ممکن است در دو مرحله دیگر هم مشاهده گردد که البته علایم آن با هم متفاوت است.
ارتباط بیماری پارکینسون و آژیتاسیون
بسیاری از کسانی که دچار بیماری پارکینسون هستند دچار این اختلال حرکتی می شوند. با این وجود هنوز متخصصین نمی دانند آیا بیماری پارکینسون باعث ایجاد بی قراری روانی حرکتی می شود یا بی قراری روانی حرکتی باعث ایجاد بیماری پارکینسون.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی آنلاین یا حضوری می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران