از نگاه روانشناسی، مظلوم نمایی میتواند طیف وسیعی از رفتارهای انسان را شامل شود. همانطور که گفتیم انسان مظلومنما سعی در قربانی جلوه دادن و مظلوم نشان دادن خود در نزد دیگران دارد. این افراد همواره تصور میکنند که به خاطر وجود این خصلت در وجودشان، دیگران مدام در حال سوءاستفاده از آنها میباشند.
انسانهای مظلومنما معتقدند که در رخ دادن اتفاقات مختلف زندگیشان هیچ دخالتی ندارند و همیشه بدترین و تلخترین رخدادها برایشان پیش میآید. حتما شما هم با این دسته از افراد برخورد و ارتباط دارید، و متوجه این موضوع هستید که آنها به هر روشی سعی دارند نظر و توجه همه را به خود جلب کنند. حتی اگر این رفتارشان به نگران کردن و ترساندن دیگران منجر شود. دروغ گویی، بازی نقش و… برخی از رفتارهای آنهاست.
علت مظلوم نمایی
عدم برخورداری از عزت نفس کافی
معمولا افرادی که از عزت نفس پایینی برخوردار هستند و از این مشکل رنج میبرند، انسانهایی هستند که تصویر درست و مثبتی از خودشان در ذهنشان ندارند. فردی که عزت نفس ندارد خودش را همیشه کمتر از دیگران میبیند.
آدم مظلوم نما، همیشه نگران واکنش افراد دیگر نسبت به خودش است. همین موضوع موجب میشود که همیشه به دنبال تایید شدن خود توسط دیگران باشد. این افراد برای جبران عزت نفس پایین خود رفتارهای مظلوم نمایانهای آن هم به میزان بسیار زیاد از خودشان نشان میدهند. دقیقا تا نقطهای که توجه دیگران را به خود جلب کند. آدم های مظلوم نما همیشه با توجیه اشتباهات خود در زندگی، سعی در جبران عزت نفس خودشان دارند.
حس فشار زیاد از جانب دیگران نسبت به خود
هر جایی که فشارهای اجتماعی به حد زیادی در فرد حس شود، رفتار مظلوم نمایانه هم در افراد تشدید میشود. سادهترین مثالی که میتوان در این زمینه زد این مثال است: در برخی از خانوادهها، پدر و مادرها به فرزندان خود سختگیری بیش از حد میکنند. هنگامی که متوجه اشتباه فرزندان خود میشوند در پذیرش این موضوع تلاشی نمیکنند. همین امر موجب می شود برای تنبیه فرزندانشان از روشهای سختی استفاده کنند. در نتیجه این تنبیهها و سختگیریها، فرزندان پناه به مظلوم نمایی میبرند.
کنترل سایر افراد
کنترل افراد یک علت مظلوم نمایی دیگر است. برخی از افراد هستند که در شخصیتشان تمایل به کنترل سایر افراد به صورت نهادینه وجود دارد. در این میان عدهای هستند که این کار را به صورت پنهانی انجام میدهند. اما چگونه؟ آدم مظلوم نما در این زمینه طرف مقابلش را انجام رفتارهای مظلوم نمایانه کنترل میکند.
فرد با قربانی نشان دادن خود و انداختن همه تقصیرات به گردن فرد مقابل، طرف مقابلش را به دام میاندازد. به این صورت فرد تحت تاثیر قرار گرفته و آدم مظلوم نما به راحتی میتواند سایرین را کنترل کند.
مظلوم نمایی شامل چه رفتارهای است
به طور کلی مظلوم نمایی شامل طیف وسیعی از رفتارهاست. یعنی این افراد معمولا در زندگیشان بر این عقیدهاند که مستحق رفتارهای بهتری میباشند ولی همیشه این دیگران هستند که به آنها بدی میکنند و آنها مدام در حال بازی نقش فرد قربانی هستند. همچنین باید بگوییم که این افراد بر این باورند مشکلاتی که برای آنها پیش میآید بسیار سختتر و دشوارتر از مشکلات سایرین است. از سوی دیگر این اشخاص معتقدند که هیچ اختیاری در مورد مشکلاتی که در زندگی برایشان میافتد ندارند و همه اتفاقات به صورت اجباری رخ میدهد. این افراد همیشه توقع دارند دیگران آنها را درک کنند و بفهمند که آنها واقعا در حال تحمل چه درد و رنج بزرگی هستند.
مظلوم نمایی کودکان نشانه چیست؟
یکی از مشکلاتی که این روزها والدین با آن درگیرند، ناهنجاریها و اختلالاتی است که در کودکان وجود دارد. یکی از شایعترین این اختلالات، مظلوم نمایی کودکان است. همانطور که میدانید کودکان همیشه از نظر روحی حساستر هستند. زمان کودکی مهمترین و اصلیترین دوره شکلگیری شخصیت کودکان است. هرکدام از خصلتها و رفتارها که در دوره کودکی در وجود کودک بماند، در آینده هم روی شخصیت و سبک زندگی فرزند شما تاثیر مستقیم میگذارد.
یکی از اصلیترین دلایل پناه بردن کودکان به مظلوم نمایی، ترس است. زمانی که کودک شما در برابر شما به خاطر انجام کار اشتباهی احساس ترس کند، به مظلوم نشان دادن خودش در مقابل شما پناه میبرد. کودک شما قیافه آدم های مظلوم را به خود میگیرد تا شما او را سرزنش یا تنبیه نکنید. همچنین عدم توجه کافی به فرزند از سمت پدر و مادر هم یکی دیگر از دلایل بروز این رفتار در کودکان است.
زمانی که کودک شما احساس کمبود محبت از سمت شما بکند، برای جبران این کار خودش را به مظلومی میزند تا نزد شما عزیزتر شود. بهترین کار برای عدم بروز چنین مشکلی در کودک، این است که پدر و مادر با نرمی با او رفتار کنند. سعی کنید بیشتر به کودکتان توجه کرده و هنگامی که کار غلطی از او سر میزند با نرمی بیشتر با فرزندتان برخورد کنید.
چگونگی برخورد و رفتار کردن با آدم های مظلوم نما
همدلی
سعی کنید به اون نشان دهید که شرایط او را درک میکنید. تلاشتان را کنید که دنیا را طور دیگری به این فرد نشان دهید. باید در برخورد با چنین فردی واکنشتان معقولتر و به دور از قضاوت زود هنگام باشد. همیشه باید یادتان باشد که مظلوم نمایی کردن توسط افراد، دست خودشان نیست و آنها نمیخواهند شما را اذیت کنند. آنها از این روش به عنوان یک سلاح دفاعی استفاده میکنند.
مثبت بینی
سعی کنید وقت بیشتری با اینگونه افراد بگذرانید. زمانی که با شما از مشکلاتشان صحبت میکنند سعی کنید با ایجاد احساس و نگرش مثبت در آنها حس بهتری به شخصیت او بدهید. نقاط مثبت را در این افراد پیدا کرده و آنها را در ذهنشان پر رنگ کنید.
اعتبار بخشی به شخص
شما در این شرایط باید ارزش و اعتبار فرد را بالا ببرید. افراد مظلوم نما اعتبار را در وجود خودشان احساس نمیکنند و آن را مانند یک حلقه گم شده در شخصیت خود تصور میکنند. برای همین فکر میکنند چگونه مظلوم نمایی کنیم؟ خودشان را یک قربانی نشان میدهند و با این کار موجب جلب رضایت و توجه اطرافیان میشوند.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران