متاسفانه در کشور ما این باور غلط که هرکس پیش روانشناس میرود حتماً بیمار است و مشکل روانی دارد به شدت در جامعه پر رنگ است.
در همه دنیا پیش از ازدواج و حتی بعد از آن در طول زندگی مشترک، زوجها به طور مرتب یا مقطعی به مشاور و روانشناس خانواده مراجعه میکنند. علت این امر همیشه وجود یک مشکل عمده و لاینحل نیست، بلکه در اکثر موارد برای جلوگیری از بروز اختلاف، انتخابهای غلط و پیدا کردن راه حل صحیح برای مشکلات است.
روانشناس چه میکند؟
روانشناسان به طیف گستردهای از افراد کمک میکنند و میتوانند انواع مختلفی از مشکلات رفتاری و سلامت روان را درمان کنند. آنها همچنین میتوانند به مسائل زندگی و روابط کمک کنند.
برخی از افراد ممکن است به روانشناس مراجعه کنند زیرا احساس افسردگی یا اضطراب کردهاند یا برای مدت طولانی اعتماد به نفس ندارند. برخی دیگر ممکن است به روانشناس مراجعه کنند، زیرا مشکل کوتاهمدتی دارند که میخواهند برای آن کمک کنند، مانند احساس غرق شدن در شغل جدید یا مشکلات با یکی از عزیزان.
روانشناسان نیز اغلب در مراقبتهای جامع از افراد مبتلا به شرایط پزشکی قرار میگیرند. به عنوان مثال، آنها ممکن است به افرادی که مشکلات خواب، درد مزمن یا رفتارهای غذایی دارند یا افرادی که با یک بیماری مزمن کنار میآیند کمک کنند.
روانشناسان میتوانند آزمایشها و ارزیابیهایی را ارائه کنند که میتواند به تشخیص یک بیماری کمک کند یا در مورد نحوه تفکر، احساس و رفتار یک فرد بیشتر توضیح دهد.
به چه دلایل رایجی مردم پیش روانشناس میروند؟
فقدان
مرگ فصل جدایی ناپذیر زندگی است اما این دانش به هیچ وجه کنار آمدن با آن را تسهیل نمیکند. هر کسی فقدان عزیزی را تجربه کرده، چه مرگ والدین و چه مرگ حیوان خانگی، اما روش مقابله با آن برای هر شخصی منحصر به فرد است.
سوگواری عمومی و خصوصی هر دو رایج هستند اما اجتناب از واقعیتهای فقدان میتواند منجر به بروز مشکلات طولانی و ماندگارتری شود.
روانشناس میتواند راه درست کنار آمدن با مرگ کسی را که به شما نزدیک بوده است نشان دهد.
افسردگی
هجوم احساسات درماندگی و ناامیدی علائم رایج افسردگی است.
در حالی که برخی افراد اعتقاد به از بین رفتن ناگهانی افسردگی دارند اما این اتفاق به ندرت رخ میدهد.
افسردگی بیماری روانی شایعی است که در آن فرد علاقهی خود را به خیلی از چیزها از دست داده، احساس خستگی کرده و اغلب در کنترل عواطف و احساسات خود با مشکل روبهرو است.
روانشناسان در یافتن منبع افسردگی به شما کمک میکنند – که اغلب اولین گام برای داشتن حسی بهتر است – و علاوه بر آن کمک میکنند تا فرآیندهای افکار منفی ذهن خود را شناسایی کنید.
استرس و اضطراب
سطوح مختلفی از زندگی استرسزا هستند و بسیاری از موقعیتها – از مصاحبه شغلی گرفته تا مشکلات رابطه – موجب اضطراب در مردم میشود.
استرس و اضطراب مهار نشده منجر به انزوای اجتماعی و افسردگی شده و باتلاقی برای گیر افتادن در مشکلات دیگر میشود.
روانشناس به شما کمک میکند تا با یافتن منبع یا علت مشکلات و همچنین راههای مناسب حل آنها استرس و اضطراب خود را مدیریت کنید.
مسائل خانوادگی و روابط
روابط خانوادگی، شخصی یا کاری فراز و فرودهای خود را دارند. با این که داشتن رابطه میتواند یکی از بهترین برهههای زندگی باشد اما در عین حال برای برخی افراد سرچشمهی استرس و مشکلات است.
کار با یک روانشناس به صورت فردی یا گروهی گرههایی را از روابط باز میکند که ممکن است حتی گریبانگیر بهترین روابط هم بشوند.
فوبیاها
ترس از ارتفاع و عنکبوت خیلی شهرت دارد اما بعضی از ترسهای ناشناخته و غیر عادی میتوانند زندگی شما را مختل کنند. برای مثال سیتو فوبیا (ترس از خوردن) برای سلامتی بسیار خطرناک است.
یک روانشناس با تجربه در غلبه بر این ترسها به شما کمک میکند تا کارتان به جاهای باریکی مثل پلیفوبیا (ترس از خیلی چیزها) یا موبوفوبیا (ترس از ترس) نکشد.
عادات ناسالم و اعتیاد
معمولاً افراد برای پاک کردن صورت مسألهی مشکلات اساسیتری در زندگی و به عنوان خود درمانی به عادات ناسالم مثل سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و سوءمصرف مواد روی میآورند.
انواع درمان هایی که متداول تر است
رفتاردرمانی شناختی:
روانشناس به شناختن نگرش غیر واقعیتان نسبت به خود، دنیا و آینده کمک میکند.
شما الگوهای رفتاری و فکری جدیدی پیدا خواهید کرد که شما را به سوی زندگی سالمتر هدایت میکند.
درمان متمرکز بر درمانجو:
درمانگر به حرفهای شما گوش میدهد و به شما در فهمیدن بهتر احساسات کمک میکند.
روانکاوی:
در این روش درمانگر هدفش کشف تجارب و احساسات نیمه آگاه و عمیق مربوط به دوران کودکی شما است. در زمان روانکاوی، شما باید درمانگر تان را هر هفته چهار بار یا بیشتر ملاقات کنید.
رواندرمانی پویشی:
در این روش درمانگر بدون استفاده از روانکاوی رسمی، احساسات ناخودآگاه شما را به آگاهی آورده و آن را تعبیر و تفسیر میکند.
رواندرمانی بین فردی:
که با تمرکز بر بهبود روابط بینفردی و عملکرد اجتماعی فرد انجام میشود.
رواندرمانی تحلیلی:
برای درمان افسردگی، اختلال اضطراب پس از سانحه و سایر اختلالات روانی انجام میشود.
چگونه باید روانشناس یا درمانگر مناسب را پیدا کرد
پرسوجو از اطرافیان
از افراد مورد اعتماد تان برای یافتن روانشناس مناسب پرسوجو کنید. شاید فردی که شما را بهخوبی بشناسد بتواند روانشناس مناسبی را به شما معرفی بکند.
یک مصاحبه تلفی سریع با روانشناس
از تماسگرفتن با روانشناس و داشتن مصاحبه تلفنی سریع نترسید. میتوانید در این تماس تلفنی از روانشناس درباره ساعت مشاوره، مبلغ و محل مطب بپرسید. شاید این کار کمکتان کند بفهمید احساس مثبتی به درمانگر تان دارید یا خیر. بهتر است بهدنبال فردی خونگرم، دلسوز و شایسته باشید تا اثربخشی رواندرمانی افزایش یابد.
مراجعه به چند درمانگر
رابطه پزشک و بیمار بسیار مهم است. این امر در رواندرمانی تأثیری مضاعف مییابد؛ بنابراین، شاید بد نباشد به چند روانشناس مراجعه کنید تا فرد مناسبتان را بیابید. شاید این کار مقداری هزینهبر باشد؛ اما نتایج مثبتی بهدنبال خواهد داشت.
صحبت شفاف درمورد خواستهتان
روشهای درمانی مختلفی وجود دارند. روانشناس به همه روشهای درمانی مسلط نیست؛ بنابراین، بهتر است راجع به روش مورد علاقه برای درمان تان با روانشناس مشورت کرده و فردی را انتخاب کنید که در روش موردعلاقهتان با دانش و باتجربه باشد.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران