همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره کردیم، بیاشتهایی عصبی از جمله اختلالات تغذیه و خوردن است. در بی اشتهایی عصبی، فرد از خوردن غذا امتناع میکند. برداشت اشتباهی نسبت به ظاهر بدن خود دارد. بیاشتهایی عصبی میتواند خفیف، متوسط، شدید یا افراطی باشد. روشهای تشخیص بیاشتهایی عصبی چیست؟ در این بخش به معیارهای تشخیصی DSM-5 برای آنورکسیانروزا یا بیاشتهایی عصبی میپردازیم:
- فرد مبتلا به بیاشتهایی عصبی، از خوردن غذای مناسب خودداری میکند، در نتیجه انرژی مورد نیاز را دریافت نمیکند و به کاهش وزن شدید او میانجامد. یعنی فرد دچار لاغری شدید میشود و وزن او از حداقل وزن مورد انتظار مناسب با سن و جنسیت فرد، کاهش مییابد.
- در این اختلال فرد مبتلا، برداشت غلطی از وزن یا اندام خود دارد و با وجود کمبود وزن، بیش از حد نگران شکل اندام و اضافه وزن خود است.
- در این اختلال، فرد از چاق شدن یا اضافه وزن به شدت هراس دارد و حتی زمانی که کمبود وزن قابل ملاحظهای دارد، رفتارهایی انجام میدهد که مانع افزایش وزن او شود.
تشخیص کمبود وزن در افراد چگونه است؟
از طریق BMI یا شاخص توده بدن میتوان به لاغر بودن یا چاق بودن فرد پی برد. BMI شاخصی برای تعیین وزن با توجه به قد فرد است و برای بهدست آوردن آن وزن بدن را به قد تقسیم میکنند. چنانچه وزن فرد کمتر از ۸۵درصد میزان مورد انتظار باشد، میتوان گفت که وزن فرد کمتر از حد استاندارد است و کمبود وزن دارد.
افرادی که به اختلال بیاشتهایی عصبی مبتلا هستند، معمولا سعی در انکار یا مخفی کردن علائم بالینی وعادات غذاخوردن خود دارند، به همین دلیل روند درمان آنها پیچیدهتر و سختتر میشود. برای درمان این اختلال، رواندرمانگر ابتدا تلاش میکند تا مطمئن شود فرد مبتلا دچار بیماریهای دیگر طبی که موجب کاهش وزن فرد میشود، نباشد.
ناگفته نماند اختلال بیاشتهایی عصبی و افسردگی دارای ویژگیهای مشترکی از جمله احساس افسردگی، گریه کردن، نشخوارهای ذهنی وسواسگونه، اختلال خواب و افکار گاه به گاه خودکشی هستند. در افسردگی، اشتهای فرد کاهش مییابد اما در اختلال بیاشتهایی عصبی، فرد دارای اشتهای طبیعی است و احساس گرسنگی نیز میکند.
برای آشنایی با روشهای درمان بیاشتهایی عصبی، در ادامه با ما همراه باشید. چنانچه در مورد بیاشتهایی عصبی و اختلالات تغذیه، سوال یا نظری دارید، در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
برای رزرو وقت مشاوره با ما در تماس باشید.
دیدگاه کاربران