تاثیرات روانی جنگ

تاثیری روانی جنگ که در دوران جنگ بر افراد وارد می آید، بسیار زیاد و در برخی موارد جبران ناپذیر […]

تاثیری روانی جنگ که در دوران جنگ بر افراد وارد می آید، بسیار زیاد و در برخی موارد جبران ناپذیر است. همه ما این را می‌دانیم تاثیری که جنگ بر روی افراد جامعه می‌گذارد، می‌تواند‌ تمامی جوانب زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و آنها را با چالش‌های بسیاری مواجه کند. این موضوع بر خانواده‌هایی که در جنگ مجروح و یا شهید شده‌اند، به مراتب بسیار سخت‌تر است و ممکن است دوران بسیار سختی را پشت سر بگذرانند. اما بسیار مهم است که در این شرایط بتوانید به خود و اطرافیان‌تان کمک کنید تا راحت‌تر با تاثیرات روانی جنگ کنار بیایند.

جنگ به شیوه ها و درجات مختلف بالای افرادی که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم درگیر آن اند تأثیر میگذارد. با در نظر داشت خصوصیات روانشناختی افراد  تأثیر گذاری جنگ بالای افراد متفاوت است. در شرایط شدید احتمال دارد که افراد اختلال استرس پس از سانحه ٬ اضطراب ٬ افسردگی ٬ حالت های گیجی و همچنان احتمال اختلال های سازگاری را تجربه کند. امراض روانی به گونه های مختلف به افراد خانواده منتقل میشود. در بعضی حالات این اختلالات طولانی مدت بوده و ممکن است به حالت های مزمن تبارز کند و در بعضی از افراد ممکن است اختلالات خلقی ٬ اختلال اسکیزوفرنی در مراحل بعدی ظاهر گردد، چون تاثیرگذاری جنگ با در نظر داشت خصوصیات روانشناختی افراد و چگونگی مواجهه بودن افراد با جنگ متفاوت است.

شایع ترین اثرات جنگ

افسردگی:

در این حالت فرد احساس بی‌ ارزش بودن، گناهکاری و ناامیدی دارد و در موارد بسیار حاد ممکن است دچار اختلالات تغذیه‌ای (پرخوری و یا بی‌اشتهایی) شود.

جنگ ها سبب از دست دادن عزیزان، اعضای بدن، دارایی ها، دوری از وطن و فامیل شده است که در بسا حالات بالای روحیه جوانان، نوجوانان، خانواده و کسانی که در محله جنگ زندگی می کند تاثیر ناگوار گذاشته و سبب افسردگی در آنها میشود. جوانانی که در محله های شان جنگ جریان داشته و آنها نمی توانستند مانع جنگ و اثرات آن شوند در وجود شان احساس گناه شکل میگرفت و زندگی را برایشان دشوار می ساخت.

 افسردگی جنبه های تحصیلی، شغلی، اجتماعی جامعه را تحت تاثیر گذاشته و عملکرد آنها را کمرنگ می ساخت. در مناطق بعد از جنگ میزان شیوع افسردگی خیلی بالا میباشد که حتی میتواند تا 47.6% برسد.

اضطراب:

اضطراب یک حالت مشخص نشده از ترس، نگرانی و عدم اطمینان در مورد اتفاقات آینده است، اختلال اضطراب دربرگیرنده انواع مختلف از سندروم های روانپزشکی در اثر تاثیرات روانی جنگ است.

 اینها به طور گسترده به اختلال اضطراب های عمومی، اختلال ترس و وحشت تقسیم بندی شده. در کشور های پس از جنگ میزان شیوع اضطراب بین 15 الی 41.8 فیصد گزارش شده است. افرادی که در جریان جنگ و بعد از جنگ قرار دارند دچار انواع از اضطراب میشوند و ممکن است بصورت های مختلف بروز کند.

اختلال استرس پس از سانحه:

این مورد یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های روانی است که افراد ممکن است در دوران جنگ با آن مواجه شوند. در این اختلال فرد به صورت مداوم و بدون آن که خودش بخواهد، مدام تمامی حوادث تلخ دوران جنگ را در ذهن خود مجسم می‌کند و از یادآوری این خاطرات دچار اضطراب می‌شود.

PTSD ثانوی، رابطه غیر مستقیم با آسیب، از طریق شنیدن حادثه و یا ارتباط مستقیم فرد با حادثه آسیب دیده میشود. مجروحیت ثانوی و یا اختلال استرس پس از ضربه ثانوی آنهایی است که با افراد مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه در تماس هستند، مجروحیت ثانوی که برای آنها یک مسأله اساسی است روبرو میشوند. شرط لازم برای ابتلا به مجروحیت ثانوی، آسیب دیدن یکی از نزدیکان در محل بحران است.

راه های حفظ سلامت روان در دوران جنگ

استراحت

هر زمان که احساس کردید دچار استرس شده‌اید، سعی کنید برای مدت زمان کوتاهی همه کارهای عقب مانده را کنار بگذارید و کمی استراحت کنید. این کار بسیار ساده است. هر زمان که احساس کردید دچار استرس یا اضطراب شده‌اید:

چند لحظه بایستید و کمی مکث کنید

یک نفس عمیق بکشید

به آرامی نفس خود را بیرون دهید و سعی کنید تمامی فکرهای منفی و استرس‌ها را با این بازدم بیرون دهید

سعی کنید که خاطرات زیبای گذشته را به خاطر بیاورید و به آنها فکر کنید

از شبکه‌های مجازی و رسانه‌هایی که مدام اخبار استرس‌زا را مرور می‌کنند دوری کنید

خودتان را با کاری که همیشه از انجام دادن آن لذت می‌بردید مشغول کنید

ذهن آگاهی برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی

ذهن آگاهی یعنی که برای به دست آوردن آرامش و دور کردن تمامی نگرانی‌ها و اضطراب‌ها، با جریان مستمر و لحظه به لحظه زندگی رابطه‌ای عمیق و واقع گرایانه برقرار کنیم. این کار به معنای آگاهی از افکار، رفتار، هیجانات و اتفاقات تلخی است که در دوران جنگ با آن مواجه شده‌اید و باید سعی در مدیریت و کمتر کردن عواقب آن باشید. به عبارت ساده‌تر ذهن آگاهی به معنای توجه کردن به شیوه‌ای خاص و داشتن توجه و تمرکزی که سه عنصر زیر در آن دخیل است:

زندگی کردن در لحظه

هدفمند بودن

قضاوت نکردن

به چالش کشیدن ذهن و بدن

برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی و از بین بردن تاثیرات روانی جنگ علاوه بر ورزش کردن، تمرینات و تکنیک‌های بسیاری وجود دارد که به تقویت ارتباط ذهن و بدن و کاهش استرس کمک می‌کند. فعالیت‌های بدنی مثل تای چی، یوگا، مدیتیشن، پیاده‌روی، رقصیدن و یا حتی نواختن که ساز می‌تواند ذهن و بدن‌تان را به چالش بکشاند و استرس‌ها دور کند.

اهمیت دادن به خود و برگردان ذهن به حالت قبل

بسیاری از افراد به اشتباه بر این باور هستند که اگر در دوران جنگ کمی به خود اهمیت بدهیم، کاریست خودخواهانه! ولی این افراد سخت در اشتباه هستند….

برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی بسیار مهم است که حتی مدت زمان کوتاهی را برای انجام کارهایی که قبلا از آنها لذت می‌بردید را انجام دهید. مثلا پیاده‌روی، گوش دادن به موسیقی مورد علاقه‌تان، ماساژ گرفتن، آرایشگاه رفتن و یا انجام هر کاری که قبلا با آنها احساس خوبی به دست می‌آورید.

فاصله گرفتن از شنیدن اخبار منفی دوران جنگ

خیلی راحت می‌توان با دنبال نکردن اخباری که همه بار منفی دارند، به سلامت روان و حتی جسم‌تان کمک کنید. سعی کنید تا مدتی از تمامی پلتفرم‌هایی که حاوی این اخبار منفی هستند به دور باشید و آنها را دنبال نکنید.

وقت گذراندن با افرادی که برایتان مهم هستند

سعی کنید که تمرکز اصلی زندگی‌تان را همان‌طور که بالاتر هم به آن اشاره کردیم، به چیزهای دیگری اختصاص دهید. خوب غذا بخورید، به طور منظم ورزش کنید، سعی کنید مدت زمان بیشتری را با خانواده و یا دوستان‌تان بگذرانید تا کمی از فکر و خیال‌تان در مورد تاثیرات روانی جنگ بازتر شود.

برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی آنلاین یا حضوری می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.

 

points

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه

برای ارسال نظر باید قسمت های ستاره دار را پر کنید.

comment
full-name
email

مطالب مرتبط

blog icon عشق از نظر استنبرگ

عشق از نظر استنبرگ

عشق از نظر استنبرگ یک نظریه قدیمی می‌باشد. عشق برای رفاه ما در زندگی ضروری است. هرچند بسیاری از افراد

blog icon چگونه در زمان حال زندگی کنیم؟

چگونه در زمان حال زندگی کنیم؟

در زمان حال زندگی کردن کاری نسبتاً دشوار است. افرادی که در لحظه به سر می‌برند، گذشته را تنها به‌عنوان

blog icon تکنیک‌های پرورش خلاقیت

تکنیک‌های پرورش خلاقیت

خلاقیت نوعی ابتکار عمل در انجام کار‌ها است. این خلاقیت باعث می‌شود ما کار‌های روتین را ساده‌تر انجام دهیم.

blog icon سندرم زن کتک خورده چیست؟

سندرم زن کتک خورده چیست؟

سندروم زن کتک‌ خورده محصول آزار‌های طولانی‌مدت خانگی است. این سندرم زیرمجموعه اختلال اضطراب پس از سانحه