درونگرایی نوعی ویژگی شخصیتی است که بیشتر بر احساسات درونی تمرکز دارد. بسیاری از افراد مشهور و هنرمندان درونگرا را می شناسیم. درونگرایی و برونگرایی دو سر طیف یک نوع شخصیت هستند. معمولاً بیشتر انسان ها در جایی بین این دو قرار دارند. حدود ۲۵ تا ۴۰ درصد افراد درونگرا هستند و با وجود اینکه درونگراها درصد بالایی از انسان ها را تشکیل می دهند، اما تصورات غلط بسیاری درباره آن ها وجود دارد.
درونگرایی در نظریات مختلف
نظریه یونگ
در نظریه یونگ درونگرایی و برونگرایی بر اساس نگرش ما در مواجهه با دنیای درون و بیرون تفکیک می شود. یک فرد درونگرا در مواجهه با دنیای بیرون سعی می کند از آن فاصله بگیرد اما مواجهه با دنیای درون برای او خوشایند است. در نظریه یونگ، دنیای درون برای یک فرد درونگرا منبع انرژی است و ارتباط با دنیای بیرون از این انرژی می کاهد.
نظریه پنج عاملی شخصیت
این نظریه برخلاف نظریه یونگ که مبتنی بر دوگانگی و دوقطبی است یک طیف مشخص می کند و شما را در جایی از آن طیف قرار می دهد. در واقع در نظریه یونگ شما یا برونگرا هستید و یا درونگرا اما در نظریه پنج عاملی شما می توانید درجات مختلفی از درونگرایی و برونگرایی را داشته باشید و درونگرا، میانگرا و یا برونگرا باشید. شاخص برونگرایی یکی از پنج شاخص این نظریه است و شما هر چه اجتماعی تر و گرم و صمیمی تر باشید و بیشتر با محرک های بیرونی عجین شوید برونگرا تر هستید. در واقع در این نظریه هر چه برونگرایی شما کمتر باشد، درونگرایی شما بیشتر است.
نظریه هانس آیزنک
طبق نظریهی برانگیختگی هانس آیزنک، افراد در حالتهای مختلفی برانگیخته میشوند. این دسته بندی تقریبی عبارت است از:
۱۵% مردم نقطهی تحریکپذیری پایینی دارند و در سطوح پایینی از تحریک شدن قرار می گیرند.
۷۰% مردم در میانهی این طیف قرار دارند.
۱۵% مردم نقطهی تحریک پذیری بالایی دارند و در سطوح بالایی از تحریک شدن قرار می گیرند.
طبق نظریه آیزنک، درون گراها افرادی هستند که نقطهی تحریک پذیری بالایی دارند. در واقع این افراد تمایل به تحریک پذیری بیشتری دارند. از آنجایی که درونگراها سطوح بالایی از تحریک پذیری را تجربه می کنند، تمایل به انجام فعالیت هایی دارند که کمتر آنها را در معرض تجربه تحریک شدن قرار می دهد.
این افراد نسبت به سایرین، نسبت به محیط اطراف خود هوشیارتر هستند و دادههای بیشتری را دریافت میکنند. در تنهایی و انزوا بودن، آنان را از دریافت و پردازش حجم زیادی از اطلاعات دور می کند. ازاینرو افراد درون گرا سعی میکنند به خلوت خود پناه ببرند تا در جمع و در معرض تحریکات قرار بگیرند.
علل درونگرایی و برونگرایی افراد مختلف چیست؟
برای اینکه بدانید چرا برخی افراد درون گرا هستند و برخی افراد برون گرا، مهم است که نقشی را که فیزیولوژی بدن شما بازی می کند درک کنید. نحوه پاسخ بدن شما به محیط بیرون نقش تعیین کننده ای در تعیین سطح برونگرایی و درونگرایی شما دارد. در سطح فیزیولوژیکی، شبکه ای از سلولهای عصبی واقع در ساقه مغز موسوم به سیستم فعال کننده مشبک (RAS) وظیفه تنظیم سطوح برانگیختگی (تحریک شدن)، از جمله هشیاری و همچنین عبور از بین مراحل خواب و بیداری را بر عهده دارد.
ویژگی های افراد درونگرا
لذت از تنهایی:
تصور این که یک درونگرا نیاز دارد همیشه در تنهایی خود باشید و از وقت گذراندن با دیگران لذت نمی برند، اصلاً اینطور نیست. در واقع افراد درونگرا از بودن کنار دیگران لذت می برند، ولی بعد از هر دورهمی نیاز به زمانی برای خود دارند. بیشتر درونگرایان از وقت گذراندن با نزدیکان و آشنایان خود لذت می برند. اگر فردی هستید که چند ساعت وقت گذراندن در اتاق خودتان و یا به تنهایی در طبیعت بودن برای شما ایدهی فوقالعادهای به نظر می رسد، احتمالاً انسانی درونگرا هستید.
بودن در جمع انژی زیادی برای افراد درونگرا می طلبد:
افراد درونگرا باید برای در جمع بودن انرژی صرف کنند. این در حالی است که برونگرایان از بودن در جمع انرژی می گیرند. اما این بدان معنا نیست که افراد درونگرا از بودن در جمع پرهیز می کنند.
هرچند فرد درونگرا برای بودن در جمع انرژی صرف می کند اما از بودن در جمع لذت هم می برد. معمولاً افراد درون گرا دایرهی دوستان کوچکی دارند و با دوستان نزدیک خود وقت می گذرانند. این در حالی است که یک شخص برون گرا ممکن است با قصد ملاقات کردن افراد جدید به یک مهمانی برود. اما یک شخص درونگرا وقت گذراندن با دوستان نزدیک را ترجیح می دهد.
افرادی آرام که شناخت آن ها آسان نیست:
معمولاً بقیه افراد درونگرا را افرادی آرام، ساکت و تودار می شناسند. همچنین بیشتر اوقات آنها را با افراد خجالتی اشتباه می گیرند. با این که افراد درونگرا خجالتی به نظر می رسند، نباید آنها را خجالتی و ترسو دانست. معمولاً افراد درونگرا وقت خود را برای چت ها و حرف های بی اهمیت و یا حتی کم اهمیت هدر نمی دهند. این افراد برای مکالمه های خود ارزش قائل هستند و معمولاً در انتخاب کلمات وسواس به خرج می دهند.
دوستان کم:
یک برداشت اشتباه دیگر درباره درونگرایان این است که از انسان های دیگر خوششان نمی آید، اما اینطور نیست. حقیقتاً هیچ انسان درونگرایی از انسان های دیگر بیزار نیست. مسئله است که درونگرایی باعث شده است که او محتاط تر از برونگرایان دوستانش را انتخاب کنند. بنابراین دوستان کمتری دارد. اگرچه بسیاری از درونگرایان از جمع های بزرگ و مهمانی های و پارتی های شلوغ خوششان نمی آید، از بودن در جمع کوچک دوستان شان لذت می برند و آن را غنیمت می شمارند.
درونگرایی بیشتر متمایل به ارتباطات نزدیک و عمیق است تا رابطه های متعدد و سطحی. یک فرد درونگرا به جای داشتن تعداد زیادی دوست که با آنها ارتباط سطحی دارد، تعداد کمی دوست می خواهد که به آنها بسیار نزدیک باشد. درونگرا ها دوستان خود را با دقت و احتیاط بیشتری انتخاب می کنند. آنها دوستانی را انتخاب می کنند که با آن ها زمان بیشتری ارتباط خواهند داشت. همچنین ترجیح می دهند دوستان خود را یک به یک ملاقات کنند تا همه آنها را در کنار یکدیگر و در گروه ببینند.
تحریک های بسیار باعث گیجی این افراد می شود:
درونگرایی، بودن در شرایط مختلف را بر نمی تابد. یک فرد درونگرا نمی تواند در شرایط متفاوت قرار بگیرد و فعالیت های مختلف را انجام دهد. زیرا این مسئله سبب به هم ریختن تمرکز او می شود. اما برای یک فرد برونگرا چنین حالتی وجود ندارد. او از انجام دادن کار های متفاوت در آن واحد لذت میبرد و احساس خستگی نمی کند. ولی فرد درونگرا ترجیح می دهد در یک زمان بر یک موضوع تمرکز کند و نمی تواند به چند موضوع بپردازد.
مشاهده را برای یادگیری ترجیح می دهند:
با اینکه افراد برونگرا تمایل دارند از راه انجام دادن و امتحان کردن بیاموزند، درون گراها ترجیح می دهند با مشاهده کردن و دیدن بیاموزند. از آزمون و خطا و امتحان کردن تا حد امکان می گریزند و بیشتر به مشاهده دقیق روی می آورند. بعد از یادگیری در تنهایی و خلوت خود آن را امتحان می کنند و می آزمایند. ترجیح میدهند این کار را در خلوت بکنند تا اینکه در جمع و در برابر دیگران امتحان کنند.
شناخت خوبی از خود دارند:
از آنجایی که افراد درونگرا از بودن در کنار خود و وقت گذراندن برای خود لذت می برند، خود را هم به خوبی می شناسند. افراد درونگرا وقت زیادی برای تجربه و امتحان کردن علایق خود می گذارند، از این رو خود را بهتر می شناسند.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی آنلاین یا حضوری می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران