احساس ترس از مجردی در دنیای پر از زوجها، مسألهای نگرانکننده برای افراد مجرد است، بسیاری از افراد، خصوصاً در جوامعی مثل ایران با ترس از مجرد ماندن همراه هستند. گویی مجرد بودن، مُهر طرد و نقص بر پیشانی آدم میکوبد.
بسیاری از افراد در گروههای سنی مختلف دچار دلتنگی، اضطراب و نوعی ترس فلجکنندهای بعد از اتمام برنامهریزیها و رسیدن به اهداف مختلف خاص زندگیشان مثل اتمام دانشگاه و تحصیل یا اتمام یک رابطهی احساسی میشوند که بعد از این چه کاری باید انجام دهند، نوعی حس بلاتکلیفی و تنهایی، حس ترس از ازدواج نکردن یا پیدا نکردن فرد مناسبی برای زندگی را دارند. اینگونه افراد مجرد که در ظاهر زندگی خوب و آرامی دارند، اما بسیار ناامید ند و از زندگی مجردی، تنهایی، پیدا نکردن یک عشق مناسب و آینده میترسند حتی دلیل ترس آنها میتواند مخالفت خانواده با ازدواج این افراد باشد. حس تنها ماندن برای همیشه از مهمترین عللی است که این ترس از تجرد را رقم میزند.
علل ترس از مجردی
اجتماعی
نگاه منفی جامعه به مجردها:
جامعه به طور سنتی، ازدواج را هنجار وایدهآل میداند و مجردها را با نگاهی منفی مینگرد. گویی مجرد بودن، نقصی در شخصیت فرد است و او را از لذتهای زندگی محروم میکند. این نگاه منفی، باعث میشود که افراد مجرد احساس طرد شدن و شرمساری کنند.
ترس از طرد شدن:
ترس از طرد شدن از سوی خانواده، دوستان و جامعه، یکی از دلایل اصلی ترس از مجرد ماندن است. افراد مجرد ممکن است از اینکه به خاطر مجرد بودن مورد تمسخر، سرزنش یا طرد شدن قرار بگیرند، هراس داشته باشند.
توقعات خانواده و اطرافیان:
خانواده و اطرافیان نیز often از افراد مجرد توقع دارند که هر چه سریعتر ازدواج کنند. سوالاتی مثل “چرا هنوز ازدواج نکردی؟ ” یا “کی میخواهی به ما نوه بدهی؟ ” به طور مداوم از آنها پرسیده میشود. این توقعات، فشار زیادی را بر روی افراد مجرد میآورد و باعث تشدید ترس از مجرد ماندن میشود.
خانواده اولین منبع فشار اجتماعی برای ازدواج است. بسیاری از خانوادهها از فرزندان خود توقع دارند که در سن مناسب ازدواج کنند و تشکیل خانواده بدهند. این توقع میتواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به فرد منتقل شود.
درونی
ترس از تنهایی:
ترس از تنهایی، یکی از رایجترین ترسها در بین انسانها است. افراد مجرد ممکن است از اینکه تا آخر عمر تنها بمانند و هیچ کس را نداشته باشند که با او زندگی کنند و دوستش داشته باشند، هراس داشته باشند.
ترس از ناتوانی در یافتن شریک مناسب:
برخی افراد از اینکه نتوانند شریک مناسب زندگی خود را پیدا کنند، میترسند. این ترس میتواند ناشی از اعتماد به نفس پایین یا تجربیات منفی در روابط گذشته باشد.
ترس از دست دادن فرصتها:
افراد مجرد ممکن است از اینکه با مجرد ماندن، فرصتهای زندگی مثل تشکیل خانواده، تجربه عشق و صمیمیت و داشتن فرزند را از دست بدهند، هراس داشته باشند.
مجرد بودن برای چه کسانی بهتر است؟
>گرچه مجرد ماندن، برای بیشتر افراد، چندان مناسب نیست اما برخی افراد، به دلیل داشتن برخی ویژگیها و اختلالات بهتر است تا قبل از این که درمان شوند مجرد بمانند. برای مثال برخی افراد هستند که به خاطر نوع شخصیت خود که روانشناسان به آنها شخصیت اسکیزوئیدی می گویند، طورى در ازدواج ظاهر مىشوند که به خود و دیگران آسیبهای جدی وارد میآورند. البته به دلیل آسیبهاى جدى دوران کودکى این افراد، نمی خواهم آنها را به خاطر این ویژگىهایشان مقصر بدانم، اما به هر حال مى توان گفت که مجرد ماندنشان سود و منفعت بیشتری دارد.
<p>
غیر از این دسته، گروه های دیگری هم هستند که به دلایل مختلف ازدواج کردن به صلاحشان نیست. چون قرار گرفتن در روابط نزدیک و صمیمى باعث مىشود نه تنها به همسر و فرزند، که حتى بیشتر به خودشان آسیب بزنند و گاهى هم پختگى لازم، آمادگى یا رشد کافى براى ورود به تجربه ازدواج را ندارند. این افراد، یا همانهایى هستند که به زعم روانشناسان و محققان، از رابطه صمیمانه فرارىاند و میترسند صمیمیت و نزدیکی با کسی داشته باشند و یا وقتى در داخل رابطه ای قرار مى گیرند انگیزه های ناخودآگاه، آنها را به سمت آسیب زدن به خود، یا طرف مقابل سوق مىدهد. حتماً اصطلاحات سادیسم و مازوخیسم را شنیدهاید که به معناى دیگر آزار یا خودآزارند. البته من در اینجا، به دنبال توضیح و تشریح معناى واژه هاى روانشناختى نیستم، اما میخواهم اشاره اى به اختلالهایى داشته باشم که حداقل در تجرد و تنهایی تخریب کمتری را متوجه خود و اطرافیان دارند و ماهیت آنها به گونه اى است که آسیبهاى جدى به دیگران و خصوصاً به نزدیکان فرد وارد مى آورند.</span>
با ترس از ازدواج نکردن چطور کنار بیاییم؟
ترس و افکار قدیمی را کنار بگذارید
ما به افکاری که در مغزمان کاشتهاند خو گرفتهایم. اغلب ما نمیخواهیم از دست افکار قدیمی خلاص شویم چون به آنها عادت کردهایم و کنار گذاشتن آنها برایمان سخت و آزار دهنده است. شما باید بدانید که بسیار با ارزشید و لایق بهترینهایید پس به جای این که خودتان را درگیر افکار ناراحتکننده کنید به فکر راههایی برای این باشید که چطور بیشتر به خودتان برسید و خوش بگذرانید. خوشبختی یک حس درونی است.
ازدواج مساوی با خوشبختی نیست
تا حالا با زوجینی که از ازدواجشان پشیمان شدهاند روبرو نشدهاید؟ یک تصور اشتباه که باعث میشود فردی با ازدواج نکردن کنار نیاید این است که تصور میکند ازدواج یعنی خوشبختی. خوشبختی یک مهارت و احساس درونی است که از وجود شما نشات میگیرد نه از مجرد یا متاهل بودن شما.
این تصویری است که از کودکی در فیلم و سریالها یا سخنان بزرگترها در فکر و ذهن ما نقش بسته است. حال با این که اگر به زندگی افراد متاهلی که اطراف شما هستند به دقت نگاه کنید متوجه خواهید شد که اغلب آنها با وجودی که ازدواج کردهاند ولی احساس خوشبختی ندارند. به قولی شما وقتی یک چیز را ندارید دردت یکی است ولی وقتی آن چیز را بدست میآوری دردت هزار تا میشود.
تصور فرد مجردی که در حسرت ازدواج است یک رابطه عاشقانه و سراسر شور و اشتیاق و خواستن است در حالی که ازدواج با افزایش مسئولیت و درگیریهای زندگی همراه است و از سویی دیگر حس و حال رمانتیک ازدواج دوامی طولانی ندارد و کمرنگتر خواهد شد و در صورتی که زوجین مهارتهای لازم برای حفظ و بقای زندگی و سازگاری با هم را نداشته باشند با کوهی از مشکلات و کارهای روزمره روبرو خواهند شد و حسرت یک روز مجردی بر دلشان خواهد ماند.
شما اگر نتوانید دوران مجردی لذت بخشی داشته باشید و از تنهاییتان لذت ببرید مسلماً بعد از ازدواج هم نمیتوانید از زندگی خودتان لذت ببرید و بعد از ۶ ماه تا یک سال که از ازدواجتان بگذرد دچار رخوت، سستی و بیحوصلگی خواهید شد به علاوه بسیاری از مسئولیتهای زندگی متاهلی که یک فرد مجرد به هیچ عنوان درگیر آنها نیست.
از تنهاییتان لذت ببرید
رهایی و آزادی و سرخوشیای که یک فرد در تنهایی میتواند احساس کند بسیار لذت بخش است ولی نه برای کسی که با خودش دشمنی دارد و در حال سرزنش خود و حسرت خوردن به دیگران است.
دست از منفی بافی علیه خودتان بردارید و خودتان را مقصر ندانید. با خودتان صادق باشید و به خودتان یادآوری کنید که نباید ظاهر زندگی دیگران را با باطن زندگی خودتان مقایسه کنید.
همه مردم ویترینی زیبا و خوشایند از زندگی خودشان به نمایش میگذارند و شما فقط همین ویترین زیبای ظاهری را میبینید و در صورتی که این ظاهرسازی را با واقعیت زندگی خودتان مقایسه کنید مسلماً سرخورده و ناراحت خواهید شد.
در صورتی که مشکلات دیگران اگر از شما بیشتر نباشد مطمئن باشید که کمتر نیست و معمولاً هرچه مشکلات درون خانوادگی افراد بیشتر باشد سعی میکنند ویترینی پر رنگ و لعابتر به نمایش بگذارند تا عقدهها و کمبودهای درونی خود را به این گونه جبران کنند.
شما یک فرد منحصر به فرد هستید که لایق بهترینهایید، همه مقایسه و بارهای منفی را رها کنید و سعی کنید هر روزتان بهتر از دیروز باشد. شما تنهایید و میتوانید بدون نگرانی از بار مسئولیت افراد متاهل، به خودتان برسید و مطابق میل خودتان خوش بگذرانید بدون این که پاسخگوی همسرتان باشید.
کارهای مورد علاقهتان را انجام دهید و لذت ببرید. به خودتان بیشتر اهمیت دهید و علایق و استعدادهایتان را پرورش دهید تا رضایت از خودتان بیشتر شود.
بپذیرید که ممکن است هرگز ازدواج نکنید
در صورتی که بپذیرید ممکن است هرگز ازدواج نکنید بار سنگینی از روی دوستان برداشته خواهد شد و استرس و ناراحتیتان از بین خواهد رفت و میتوانید به راحتی و در آرامش به زندگیتان برسید. شما باید به خودتان اعتماد داشته باشید و به قدری اعتماد به نفستان را بالا ببرید که نیازی به تایید دیگران نداشته باشید. باید به خودتان بقبولانید که حتی اگر ازدواج نکنید هم میتوانید یک زندگی شاد و معنی دار داشته باشید و خوشبختی خودتان به ازدواج محدود نکنید.
به دنبال معنی برای زندگی خود باشید و برای هر چه بهتر شدن خودتان همیشه تلاش کنید و سعی کنید با اطرافیان به بهترین نحو ممکن معاشرت داشته باشید و دیگران را از وجود ارزشمند خود بهرهمند کنید.</span>
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران