اختلالات اضطرابی اختلالاتی هستند که ترس مفرط، اضطراب و ناهنجاریهای رفتاری، ویژگی مشترک در همه آنها محسوب میشود. ترس، واکنش هیجانی به یک خطر واقعی یا یک تهدید است. در حالی که اضطراب، حس پیشبینی خطراتی است که ممکن است در آینده با آن مواجه شویم. اگرچه، ترس و اضطراب با یکدیگر همپوشانی دارند، اما از هم متفاوت هستند. ترس موجب تحریک شدید دستگاه عصبی خودکار به منظور گریز، ستیز، تمرکز بر خطر موجود و رفتارهای فرار میشود. در حالی که اضطراب موجب تنش عضلانی، آماده بودن برای خطرات احتمالی آینده و رفتارهای احتیاطی میشود.
اختلالات اضطرابی از نظر نوع موقعیت، اشیا، عوامل ترس، اضطراب، رفتارهای اجتنابی و عقاید شناختی با یکدیگر فرق دارند.
شیوع اختلالات اضطرابی در میان زنان بیشتر از مردان است. افراد در سنین مختلفی میتوانند دچار این اختلالات شوند؛ اگرچه، بسیاری از اختلالات اضطرابی در دوران کودکی به وجود می آیند و اگر درمان نشوند، تا بزرگسالی تداوم خواهند داشت.
انواع مختلف اختلالات اضطرابی
اختلالات اضطرابی انواع مختلفی دارند که در این بخش به معرفی آنها میپردازیم. در بخشهای بعدی، هر یک را به اختصار شرح خواهیم داد.
- اختلال اضطراب جدایی: ترس و نگرانی مفرط از جدایی از منزل و افراد دلبسته فرد
- هراس اختصاصی: نگرانی و ترس از اجسام و موقعیتهای خاص
- اختلال اضطراب اجتماعی یا جمعیتهراسی: اضطراب و نگرانی نسبت به تعاملات اجتماعی و موقعیتهایی که ممکن است فرد زیر نظر قرار گرفته یا تجزیه و تحلیل شود.
- اختلال پانیک یا وحشتزدگی: فرد مبتلا به این اختلال دچار حملات مکرر غیرمنتظره پانیک یا وحشتزدگی میشود و نسبت به بروز این حملات ترس و نگرانی دارد.
- گذرهراسی: افراد مبتلا به این اختلال با قرار گرفتن در حداقل دو مورد از موقعیتهایی از قبیل وسایل نقلیه عمومی، فضاهای باز، فضاهای بسته، ایستادن در صف، قرار گرفتن در مکانهای شلوغ یا تنها ماندن در بیرون از خانه، دچار ترس و اضطراب شدید میشوند.
- اختلال اضطراب فراگیر و نگرانی مفرط: ترس و نگرانی در حوزههایی مانند شغل و تحصیل که کنترل آنها برای فرد دشوار است، که از علائم آن میتوان خستگی زودرس، بیتابی، بیقراری و تشویش، تنش عضلانی و اختلالات خواب را نام برد.
- اختلال اضطرابی ناشی از مصرف مواد یا دارو: اضطرابهایی که در اثر مسمومیت یا محرومیت از مصرف مواد یا دارو ایجاد میشود.
رواندرمانگر با در نظر گرفتن عوامل زمینهای فرهنگی فرد، میزان شدت، هنجار یا ناهنجار بودن، تشخیص را تعیین میکند.
چنانچه درباره اختلالات اضطرابی سوال یا نظری دارید، در بخش دیدگاه به اشتراک بگذارید و برای رزرو وقت مشاوره با ما در تماس باشید.
دیدگاه کاربران