در این بخش به معرفی، نشانهها، علائم و دلایل اختلال اعتیاد به اینترنت برای افرادی که به فضای اینترنت بر روی کامپیوتر شخصی یا گوشی هوشمند خود وابستگی دارند، میپردازیم.
پیشینه اختلال اعتیاد به اینترنت
آیا بیش از حد بازی های ویدئویی در اینترنت انجام می دهید؟! به صورت ناگهانی از فروشگاه های آنلاین خرید می کنید؟! آیا مدام در حال چک کردن فیسبوک و شبکه های اجتماعی خود هستید؟! آیا استفاده زیاد از کامپیوتر در زندگی شخصی روزانه، روابط، کار یا محیط تحصیل شما اخلال ایجاد کرده است؟!
پاسخ شما به این سوالات مثبت است، احتمال این وجود دارد که شما دچار اختلال اعتیاد به اینترنت شده باشید.
نا گفته نماند این اختلال با اصطلاحاتی زیر نیز شناخته میشود:
- (PIU (Problematic Internet Use
- iDisorder
- CIU (Compulsive Internet Use
اعتیاد به اینترنت در اصل در سال 1995 برای نخستین بار توسط دکتر ایوان گلدبرگ (Ivan Goldberg) به عنوان یک اختلال معرفی شد. از آن زمان، به این اختلال توسط بسیاری از محققان، مشاوران روان درمانی و پزشکان بعنوان یک اختلال ناتوانکننده، توجه جدی شده است.اگرچه اعتیاد به اینترنت به طور رسمی در کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات ذهنی (DSM-V) شناخته نشد، اما شیوع آن در فرهنگ امریکایی و اروپایی مشهود است، تا جایی که 8.2 درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار داده است. برخی گزارشها نیز حاکی از آن است که بیش از 38 درصد جمعیت اروپا و امریکا تحت تاثیر این اختلال هستند. دلیل این اختلاف آماری این است که هیچ معیار واقعی و استانداردی برای اعتیاد به اینترنت مشخص نشده است.داشمندان و حرفهایهای سلامت روان به شیوههای گوناگونی درباره این اختلال تحقیق کردهاند و روشهای تحقیق در میان فرهنگهای مختلف، متفاوت بوده است.
دلیل عدم پیشرفت در مطالعات مربوط به این اختلال، فقدان استانداردهای لازم در این زمینه بوده است.
اختلال اعتیاد به اینترنت چیست؟
به گفته محققان، اعتیاد به اینترنت تنها زیر مجموعهای از اعتیاد به تکنولوژی به صورت عام است. همان طور که از نام آن پیداست، تمرکز این اختلال بر روی استفاده بیش از حد از اینترنت است، در حالی که اعتیاد به رسانههای ارتباطی را میتوان در اعتیاد به تلویزیون، رادیو و دیگر رسانهها مشاهده کرد. به دلیل تحولات گسترده در دنیای دیجیتال، این روزها اعتیاد به اینترنت در میان انواع اعتیاد به تکنولوژی، در رتبه اول قرار دارد. مشکلی که در مورد این اختلال وجود دارد این است که افراد مبتلا به صورت نامحدودی توسط تکنولوژیهای مختلف احاطه شدهاند.
در عصر دیجیتال، اینترنت بر همه چیز تسلط دارد؛ بیشتر کارهایی که انجام میدهیم، در فضای اینترنت است.
آیا لباس مورد علاقهتان را در فروشگاهها پیدا نمیکنید؟ جای نگرانی نیست، در اینترنت حتما پیدا خواهید کرد.
دنبال جایی میگردید که پیتزا سفارش دهید؟ چرا تماس تلفنی بگیرید؟ آنلاین میتوانید سفارش دهید. هنگامی که بیخوابی سراغتان میآید، زمانی که نمیتوانید با دوستانتان تماس بگیرید و با آن ها بازی آنلاین کنید؟ حتما افرادی هستند که آن ساعت بیدار باشند و با شما بازی کنند. بهطور کلی، این اختلال به گروههای مختلفی طبقهبندی و تقسیم میشود. دستهبندیهای رایج این اختلالات شامل بازیهای آنلاین، شبکههای اجتماعی، ایمیل، وبلاگنویسی، خرید اینترنتی و مسائل غیراخلاقی است. به گفته برخی محققان، میزان زمان استفاده از اینترنت مهم نیست بلکه آنچه سبب ایجاد مشکل میشود، نحوه استفاده از آن است.
در نتیجه، کاربرد اینترنت به اندازه میزان استفاده از آن مهم است.
آیا نوجوانی دارید که در سایتهای دوستیابی میرود و ممکن است مورد سوء استفاده قرار گیرد؟
اینگونه خطرات در فضای اینترنت وجود دارد و فقط یکی از جنبههای مختلف اختلال اعتیاد به اینترنت محسوب میشود.
از دیگر ریسکهای این اختلال میتوان به مشکلات فیزیکی، اختلالات اجتماعی و وابستگی شدید به اینترنت اشاره کرد.
چه عواملی موجب بروز این اختلال می شود؟!
همانند بسیاری از اختلالات، دلیل دقیق اعتیاد به اینترنت مشخص نشده است. در ابتلا به این مشکل چندین عامل دخیل هستند. برخی شواهد نشان میدهد، افرادی که از این عارضه رنج میبرند، آرایش مغز آنها شبیه افرادی است که وابستگی به مواد شیمیایی مانند مواد مخدر یا الکل دارند. به طور شگفتآوری، برخی مطالعات از ارتباط بین این اختلال و تغییر فیزیکی ساختار مغز میگویند.
به طور خاص، میزان سلولهای خاکستری و سفید در لوب پیشانی مغز تحت تاثیر این اختلال قرار میگیرند.
این قسمت از مغز در به یاد آوردن جزئیات، توجه، برنامهریزی و اولویتبندی فعالیتها نقش دارد، در نتیجه توانایی اولویت بندی کارها در زندگی افراد مبتلا به اعتیاد به اینترنت، تحت تاثیر قرار میگیرد و فعالیتهای اینترنتی در زندگی این افراد بر همه چیز مقدم هستند. به همین دلایل است که این اختلال بسیار آزاردهنده است و سخت درمان میشود. این روزها زندگی بدون وجود اینترنت مشکل است؛ همیشه اطراف ما اینترنت وجود دارد و بیشتر ما روزانه از آن استفاده میکنیم اما باید توجه داشت که فقط به این دلیل که شما از اینترنت زیاد استفاده میکنید، ویدئوهای یوتیوب تماشا میکنید، آنلاین خرید میکنید و یا دوست دارید شبکههای اجتماعی خود را چک کنید، لزوما مبتلا به این اختلال نیستید.
زمانی برای شما مشکلساز خواهد شد که استفاده از اینترنت، زندگی روزانه شما را مختل کند. در بخشهای دیگر با ما همراه باشید تا شما را با علائم و روشهای تشخیص و درمان این اختلال آشنا کنیم. چنانچه احساس میکنید به این اختلال مبتلا هستید، مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی زرینفر جهت تشخیص و درمان بیماری همراه شما خواهد بود.
جهت رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.
دیدگاه کاربران