اصطلاح ریز پرخاشگری را چستر پی یرس، استاد علوم تربیتی دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۷۳ ابداع کرد و سپس پژوهشگران دیگر، مطالعه درباره آن را گسترش دادند. بنا به تعریف دِرالد سو، استاد روانشناسی دانشگاه کلمبیا، ریز پرخاشگری یعنی به کار بردن عبارات گفتاری کوتاه و حرکات و اشارات کلامی و غیرکلامی که، چه سهوی چه عمدی، حاوی توهین، سرزنش و تحقیر دیگران باشد.
این مسئله باعث تاثیرات بلند مدت در افراد می گردد و به منزوی شدن و قضاوت شدن فرد منتهی می شود. فردی که هدف ریز پرخاشگری قرار گرفته است ارزش و احترام را از محیط پیرامون دریافت نمی کند و یا قربانی تبعیض های جنسیتی و قومی می شود و این مشکلات می تواند در دراز مدت آسیب های بسیاری را متوجه فرد کند.
انواع ریز پرخاشگری
ریز پرخاشگری کلامی:
تحقیرهای کلامی از بارزترین شیوه های ریز پرخاشگری است. ریز پرخاشگری کلامی اکثر اوقات به صورت عمدی صورت می گیرد و افراد از جملاتی استفاده می کنند که دیگران را تحقیر و آن ها را کوچک می کند. از نمونه های دیده شده این کار طنزهای قومیتی یا جملاتی برای تحقیر افراد معلول است. گاهی ممکن است این افراد سعی کنند با جملاتی کار خود را توجیه کنند که جمله «شوخی بود فقط» یا «بی جنبه نباش» از این جمله ها هستند.
ریز پرخاشگری غیر کلامی:
موارد دیگری نیز به عنوان ریز پرخاشگری های توهین آمیز وجود دارند که در آن ها از کلمات استفاده نمی شود. مثلا فاصله گرفتن عامدانه از کسی یا بی توجهی به ارتباط چشمی، دنبال کردن کسی در فروشگاه با این پیش فرض که شاید دزد باشد، اختصاص پروژه های بدتر به اشخاص، سفارش غذا بدون در نظر گرفتن معذوریت های غذایی افراد و برگزار کردن جلساتی که تفکرات خاصی را مورد نکوهش قرار دارد از این جمله این مسئله هستند.
ریز پرخاشگری غیر مستقیم:
این مدل مسئله بیشتر با نادیده گرفتن و تبعیض بروز می کند. علت ظهور این مسئله پیش فرض های متعصبانه وقومیتی یا جنسیتی است. به عنوان مثال ممکن است هوش و ذکاوت گروه خاصی از افراد به خاطر جنسیت، یا قومیت توسط گروهی دیگر نادیده گرفته شود. این افراد ممکن است از گروه اجتماعی که در آن حضور دارند مانند مدرسه و اداره طرد شوند. این رفتارها اگرچه ناآگاهانه هستند ولی به اندازه ریز پرخاشگری های آگاهانه تاثیرگذارند.
ریز پرخاشگری نژادی:
این ریز پرخاشگری نوعی موذیانه و فراگیر از نژادپرستی است. برخی از پژوهشگران منبع مورد اعتماد آن ها را به عنوان مبادله های مختصر و روزمره که پیام های تحقیر آمیز برای رنگین پوستان ارسال می کند، به دلیل تعلق آن ها به یک گروه اقلیت نژادی تعریف می کنند. این شکل از نژادپرستی روزمره می تواند تأثیر مخربی بر افراد و جوامع داشته باشد. غالباً فرد غالبی که از آن ها استفاده می کند از آن بی خبر است یا از تأثیر آن بی خبر است.
ریز پرخاشگری زن ستیزی:
این نوع دیگری از ریز پرخاشگری مبتنی بر جنسیت است که توسط مردان نسبت به زنان انجام می شود. این مدل ریز پرخاشگری ها منعکس کننده تعصب ریشه ای نسبت به زنان، بیزاری یا تحقیر نسبت به آن ها است.
ریز پرخاشگری دگرجنسگرایی:
دگرجنسگرایی یکی از مواردی بود که به آن «هموفوبیا» می گفتند. اصطلاح قدیمی تر نادرست است، زیرا به ترس غیر منطقی اشاره می کند، نه تبعیض و به حاشیه راندن سیستمی و بین فردی که وجود دارد. ریز پرخاشگری های دگرجنس گرا مبتنی بر تمایلات جنسی هستند. آن ها افراد با گرایش های جنسی مختلف را هدف قرار می دهند.
تاثیرات ریز پرخاشگری بر سلامت جسمی و روانی
این مسئله می تواند عامل استرس در افراد هدف شود. زمانی که فردی در مواجهه با این مسئله قرار می گیرد دچار استرس می شود و این مسئله به افزایش فشار خون، ترشح هورمون هایی نظیر کورتیزول و ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می گردد. همچنین ریز پرخاشگری می تواند به مرور و در طول زمان باعث اختلالات غذایی، افسردگی، مشکلات خواب و مصرف مواد مخدر در افراد گردد. همچنین رفتارهای ناسالمی همچون نوشیدن الکل، پرخوری و سیگار کشیدن می تواند از آثار ریز پرخاشگری باشد.
تاثیر ریز پرخاشگری بر کودکان چیست؟
وجود هوش هیجانی کودک باعث می شود که او کاملا شرایط و محیط و رفتارهایی که با او می شود را درک کند. اگر کودک در مهد کودک، مدرسه یا خانه با این مسئله مواجه شود این موضوع می تواند در طولانی مدت روی او تاثیر منفی زیادی بگذارد تا آنجا که در بزرگسالی هم این تاثیرات منفی ادامه پیدا کند. مثلا اگر کسی به دختر شما بگوید: آفرین از تو انتظار نداشتم ان قدر نقاشی خوبی بکشی، در واقع نه تنها از او تعریف نکرده است بلکه یک ریز پرخاشگری از نظر سنی و جنسیتی از خود بروز داده که می تواند روی ذهن کودک تاثیر منفی بگذارد.
همچنین اگر یک مربی مهد کودک به یکی از کودکان بگوید اهل کجایی و لهجه ات کجاییه؟ این مسئله را به صورت قومیتی انجام داده است. اگر به هر دلیلی کودک به یک ناتوانی جسمی گرفتار باشد و در جامعه با نگاه دلسوزانه و ترحم آمیز افراد جامعه مواجه شود در طولانی مدت روی روحیه او اثر بسیار مخربی خواهد داشت.
کلماتی مانند: آخی از این دست کلمات با تاثیرات منفی هستند که شاید حتی کسی که از آن استفاده هم می کند متوجه تاثیرگذاری منفی آن نباشد. بنابراین بهتر است اگر شما جز افرادی هستید که از این جمله ها برای کودکان استفاده می کنید، همین حالا که می دانید این مسئله چیست تصمیم به تغییر این روند بگیرید چرا که ممکن است روی آینده آن ها تاثیر منفی بگذارد.
در صورت مواجه شدن با ریز پرخاشگری چه کنیم؟
بسیاری مواقع این مسئله به صورت ناخودآگاه اتفاق می افتد. زمانی که در معرض این مسئله بودید سعی کنید با آن شخص صحبت کنید و دلیل رفتار و یا حرف او را بپرسید. صحبت باعث می شود به دلایل ناخودآگاه ریز پرخاشگری آنها پی ببرید و چه بسا آنها را متوجه این رفتار نمایید تا بتوانند کنترل بهتری روی رفتار خود داشته باشند.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی آنلاین یا حضوری می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران